Tuesday, September 18

Részvételi akciókutatás (PAR) módszertani workshop – 1. nap



Ahogy hétfő délben bekanyarodok a dabasi strand kapuján, csak gratulálni tudok magamban a szervezőknek – erről a helyről valószínűleg senki sem akar majd hazamenni szombaton. Bár a PAR workshop programjáról előre sokat nem tudok, de alapvetően kíváncsian állok a következő napok elébe. A főszervező Chris High leveléből ítélve az biztos, hogy sokféle területről érkeznek majd a résztvevők, akikben egy dolog közös: mindenki a PAR módszerekről akar hallani, beszélgetni, eszmét cserélni, tanulni.

A bemelegedésre különösebben sokat nem is kell várnom, az érkezésem után 10 perccel Chris a kezembe nyom egy videókamerát, hogy csináljak interjút Alun-nel, tudjam meg, ki ő, miért van itt, milyen részvételi kutatási módszereket használ. A gyakorlat ismerkedésre is remek, és rögtön a részvételi videótechnikákba is fejest ugrunk. Alun-nel túl nehéz dolgom nincs, gyakorlatilag kérdezés nélkül mesél az Open University-n (OU) végzett munkájáról, szociális munkásként szerzett tapasztalatairól. Aztán én következem: ökológusként miért érdekel a részvételi akciókutatás? Röviden: mert mély meggyőződésem hogy (főleg az ember által évezredek óta használt európai) tájban a biodiverzitás megőrzéséhez a tájhasználó ember aktív bevonása szükséges. A videointerjúk után a bemutatkozó kör is lezajlik. A résztvevők között vannak Open University tagok, az ő PhD diákjaik Angliából és Írországból, egy angol kutató Kenyából, magyarok a Corvinusról, Szegedről és a helyi dabasi vidékfejlesztési egyesület tagjai, akik vendégül látnak minket.

A hét programja batyus bál-szerűen alakul: mindenki belerakja, amit hozott magával. Hétfő délután Becky Angliából tart egy kis foglalkozást a mobiltelefonok felhasználásáról a PAR-ban, Ahogy mindenki elmélázik azon, hogy a telefonját mennyi minden másra is használja a telefonáláson kívül, beszélgetünk arról, hogy a kutatásban miként lehet hasznosítani adatgyűjtésre – akár úgy, hogy mi rögzítünk vele képet, hangot, videót, akár úgy, hogy megkérjük a kutatás résztvevőit, hogy ők dokumentáljanak vele. Abban megegyezünk, hogy a most ugrásszerűen bővülő egyéb számítástechnikai kütyük használata (Ipad, Iphone, egyéb okostelefonok, Nexus stb) nagy lehetőségeket rejt magában a PAR szempontjából. Ugyanakkor a beszélgetés során felmerül egy lényeges etikai szempont is: a számítástechnikai eszközöket használók (pl. az online kurzusok diákjait, akik bejelentkeznek az OU oldalára) aktivitását egészen pontosan nyomon lehet követni (mikor mire kattintanak, ott mennyi időt töltenek el). Ez kutatási szempontból rendkívül érdekes adattömeget biztosít – kérdés, hogy ki az, akit nem zavar, hogy rögzítésre kerül, milyen oldalakat látogatott meg.

Este aztán az óriáspizzák elfogyasztása után a részvételiség elvén alapuló történetmesélős játékot játszottunk, és meghallgattunk néhány angol és ír elefántos szóviccet. Izgalmas kezdés, várjuk a folytatást.

Mihók Barbara


No comments:

Post a Comment