Tuesday, September 25

Kedd délelőtt - az első "szakmai" workshopok



A délelőtt egy programmegbeszéléssel kezdődött, ahol közösen megállapodtunk a hét további menetéről. Ez alapján már most látszik, hogy Magyarországon kevéssé ismert és használt részvételi (akció)kutatási témákkal foglalkozunk majd, pl. részvételi filmkészítéssel, részvételi drámával, photovoice, részvételi térképezéssel stb. A módszertan is rendhagyó, ugyanis az összes kutatási technikával azok alkalmazásán keresztül ismerkedünk meg. (Azaz például a részvételi filmkészítéssel úgy, hogy mi magunk és készítünk csoportokban általunk választott témákban filmet.)
A program elfogadása után részvételi filmkészítéssel foglalkozunk, Nemes Guszti facilitálásával. Guszti egy részvételi videós technikával készült filmet mutat meg nekünk, ami után beszélünk magáról a technikáról, annak helyi közösségépítő/fejlesztő potenciáljáról. A módszer lényege, hogy maguk az érintettek készítenek egy filmet valamilyen általuk kiválasztott témában (jelen esetben a helyi idegenforgalomról, egy helyi túraút kialakításáról, annak google earth-re való feltöltéséről stb.) A film igen inspiratív, lévén kiderül: komoly közösségépítő, „társadalmi tőkét” növelő potenciálja van a módszernek. Azaz látszik: a hagyományos kutatással szemben itt nem csak a kutatók (és esetlegesen egy szűk szakmai közösség) tanul magából a kutatásból, hanem a „laikus”/civil kutatási partnerek is.
A délelőtt hátralévő részében részvételi drámával foglalkozunk. A módszer olyan témák megvitatására alkalmas, amelyeket konvencionális kutatási módszerekkel igen nehéz lenne érdemben megvizsgálni/megérteni. Az előadó által ismertetett angol esetpéldában például a Leeds-i egyetem vezetésével végeztek egy kutatást fiatal értelmi fogyatékos felnőttekkel az ő egyik kardinális problémájukról, nevezetesen arról, hogy mennyire nem tekintő őket a többségi társadalom felnőttnek, amikor pl. az ő szexszel/párkapcsolattal kapcsolatos igényeikről van szó. E miatt ők számtalan nehézséggel szembesülnek e területen. A módszer – mint ahogyan azt mi is kipróbáltuk egy általunk választott „érzékeny” témán keresztül, amiről háromfős csoportokban filmet készítettünk, amit aztán közösen elemeztünk  - tényleg kifejezetten alkalmasnak tűnik kínos/érzékeny helyzetek/témák mély megértésére. Akár más, hagyományos kutatási eszközök „kiegészítőjeként”.

No comments:

Post a Comment